Piisoniloom. Piisonite elustiil ja elupaik

Piisonid on vanimate pullide võimas järeltulija

Piisonid on metsaliste hämmastava jõu, jõu ja suuruse tõttu teenitult hinnatud metsa valitsejateks. Antiikajast pärit looma ajalugu on silmatorkav selle sügavuses ja draamas.

Piisonid hävitati kriitilise miinimumini, kuid reservispetsialistid ja eraisikud lõid puukoolid, kus elanike viimased isikud võeti kaitse alla ja päästeti.

Piisonite omadused ja elupaik

Piisonid - Euroopa maismaaimetajate suurim esindaja, looduslike pullide järeltulija. Keskajal olid metsahiiglased levinud metsades idast läände kogu Euraasias.

Mis loomade piisonidsaab aru selle suurusest:

  • Kaasaegse täiskasvanud piisoni kaal ulatub 1 tonnini. Esivanemad olid veelgi suuremad, kuni 1200 kg;
  • metsalise turjakõrgus ulatub 180–188 cm;
  • pikkus - kuni 270-330 cm.

Emased on pisut väiksemad. Piisonil on massiivne kere esiosa, millel on suur küür, mis ühendab lühikese kaela ja selja. Kere tagaosa on kokkusurutud, väiksema suurusega.

Rindkere on lai. Kuni 80 cm pikkuse villaga kaetud saba lõpeb harjaga sarnase juuksekimpuga. Tugevad ja tugevad kumerate kabjadega jalad, esijalad on palju lühemad kui tagumised.

Piisonid on maismaaimetajate suurim esindaja

Laia laubaga pea on väga madal, isegi looma saba on pea kroonist kõrgemal. Mustad sarved asetatakse eraldi ja lükatakse edasi. Nende pind on sile, kuju õõnes ja ümar.

Pikkus on kuni 65 cm ja sarvede kokkuvarisemine kuni 75 cm. Võimalik, et looma nimi ulatub tagasi slaavi-eelse sõna "hammas" juurde, mis tähendab teravat eset. Hiiglase sarved, suunatud ja ette suunatud, määrasid tema nime.

Kõrvad on väikesed, peidetud juustesse peas. Silmad on punnis silmamunadega, mustad, suured ja paksud ripsmed. Suu on sinine. Piisonite haistmis- ja kuulmismeel on hästi arenenud ning nägemine on pisut halvem.

Karvkate on tumepruun, noortel punakas varjundiga. Lühike, tihe ja veekindel, kaitseb looma niiskuse ja külma eest. Kael ja küür on kaetud pikemate juustega. Võite isegi märgata väikest piisonite habet.

Vägevad pullid elavad lehmade ja noorte isendite karjades. Seksuaalselt küps piisonid ühinevad paaritumishooajal sugulastega. Ühes karjas võib olla 10 kuni 20 eesmärki.

Piisonisarnane loom, - Ameerika piison. Erinevused nende vahel on väikesed. Nendel sugulastel on ühine järglane - piison.

Eelmise sajandi 20ndatel kadusid piisonid loodusest. Täna piisonid - Punasesse raamatusse kuuluv loom, kaasaegsed võimsad metsaelanikud põlvnesid päästetud isenditest spetsiaalsetes puukoolides ja kaitsealadel. Ainult 30 aastat hiljem sai võimalikuks esimese karjapiisoni ümberasustamine.

Tunnustatakse kahte tüüpi piisonit:

  • Bialowieza (lame), suurem, pikkade jalgadega. Asustatud Inglismaal, Skandinaavias, Lääne-Siberis;
  • Kaukaasia (mägi), elas Kaukaasias. Seda eristas väiksem suurus ja lokkis juuksed. See hävitati 20. sajandi alguses.

Piisonid elavad jõe lähedal sega-, okas- ja lehtmetsades lahtiste lagendikega. Praegu võib piisonid leida Venemaal, Poolas, Moldovas, Valgevenes, Lätis ja Kõrgõzstanis.

Piisonitegelane ja elustiil

Loomade piisonid rabava suurusega, tundub kohmakas ja ükskõikne kõige suhtes, mida puhata. Ärrituses ja vihas piisonid on ohtlikud. Hoiatus, raputades pead, nuhkides ja vaenlase pilku tehes, jookseb ta järele, lööb sarvedega.

Fotol Belovežski piison

Viirukit ei peata ei tihnikud ega kõrged hekid. Pullid lähevad hommikul ja õhtul karjatamiseks välja. Päeval meeldib neile lõõgastuda, päikese käes peesitada, harjata oma villa kuivades muldades ja närimiskummi.

Emaste ja vasikate karja juhib kõige kogenum emane. Isased liituvad nendega ainult paaritumise ajal. Nad elavad väikestes rühmades eraldi või eraldi. Mõnikord tulevad pererühmad kokku, et kaitsta järglasi röövloomade eest.

Fotol rühm piisonid koos poegadega

Kutsikat kaitsev emane võib olla inimestele ohtlik. Metsalisele lähenemine kasvatab agressiooni. Muudel juhtudel võib piison olla inimeste suhtes ükskõikne, tulla halva nägemise tõttu vaate lähedal. Looduses väldivad nad kohtumisi, eemaldatakse heaperemehelikult.

Kevadel haruldaste loomade piisonid hoidke jõesängidele lähemal ja palaval suvel lahkuvad nad metsa. Kuuma eest peidavad loomad varjulisi tihnikuid. Kui putukad jälitavad hiiglasi, otsivad nad päästmist kuivades, tuulega puhutud kohtades. Mõni tund enne päikeseloojangut peavad pullid liikuma jootmisauku.

Piisonite karjatamine, tavaliselt valitud piirkonnas. Kui sööta on vähe, liiguvad nad uue koha otsimiseks. Tugevad jalad ja vastupidavus, oskus hästi ujuda võimaldab hõlpsalt kümneid kilomeetreid ületada.

Taimtoiduline hiiglane ei kujuta metsa elanikele ohtu. Piisonite peamised vaenlased on hundid, karud, ilvesed, leopardid. Vasikate rünnakutest päästab piisonid ümmargune kaitse.

Rõnga sisse on peidetud kõige kaitsmata vasikad ja kõige nõrgemad emased. Piisonite suhtlus on peaaegu vaikne. Nad võivad mürisedes tekitada vaikseid helisid, mis sarnanevad irvimisega. Ärritades tuleb neilt nuhkima.

Kuulake piisonite häält

//givotniymir.ru/wp-content/uploads/2016/11/459.wav

Toitumine

Taimtoiduliste piisonite toitumine põhineb mitmesajal taimesordil. Dieet koosneb lehtedest, võrsetest, puukoorist, põõsaste okstest, mõnest ürdist, samblikust.

Sööda toiteväärtus sõltub aastaajast. Suvel armastavad nad vahtrarohelisi, paju, tuhka. Sügisel sööge lisaks seeni, marju, tammetõrusid. Külmal talveperioodil kaevavad loomad toitu otsides kabjadega lund, toituvad koorest, põõsaste õhukestest okastest, okaspuunõeltest, samblikest.

Üks pull nõuab päevas kuni 50 kg sööta. Varudes söödetakse piisonid heinaga. Piisonid ei luba kellelgi varudes toituda. On juhtumeid, kui loomad on põrmu, hobuste ja hirvedega söötnud loomadele vastumeetmeid.

Piisonid saavad toituda õhukestest oksadest ja okaspuudest.

Piisonite aretus ja pikaealisus

Piisonivõitlus parima naise nimel algab juulis ja kestab septembri lõpuni. Tugevad isased tulevad karja, ajavad vasikad maha ja võistlevad julmalt. Naise rasedus kestab kuni 9 kuud.

Üksildases kohas ilmub üks vasikas, mis kaalub kuni 25 kg. Vastsündinu karvkate on helebeež. Ta läheb kohe jalga, joob rasvapiima ja haiseb lahutamatult oma ema järele. Kolm nädalat hiljem algab taimetoit, kuid vasikas vajab ema piima umbes aasta.

Noored vasikad peavad karjas kuni kolm aastat, õppides täiskasvanutelt ellujäämisoskusi. 3-5-aastaselt muutuvad nad seksuaalselt küpseks. Noore piisonite kasv kestab kuni 5-6 aastat. Piisonid elavad keskmiselt kuni 20-25 aastat. Kaitsealadel võib eluiga olla kuni 30 aastat.

Fotol piison koos vasikaga

Loomade piisonite kirjeldus, mammuti kaasaeg, tema elulugu, väljasuremine, taassünd paneb mõtlema eluslooduse väärtusele ja säilitamisele selle ainulaadses varjus.

Jäta Oma Kommentaar