Šaakalid

Šaakalid - üldnimetus, mis ühendab kolme või nelja koerte sugukonda (Canidae) kuuluvate esindajate liike, kes elavad Aafrikas ja Aasias, aga ka Kagu-Euroopas.

Jackali kirjeldus

Perekonnast canidae (koer) ja huntide perekonnast (ladina canis) pärit röövloomadel on üsna tugevad liigierinevused. Sellele vaatamata on kõigi liikide esindajate jaoks tavaline, et terava koonuga kiilukujuline ja mitte massiivne pea on loomadel. Kolju keskmine pikkus on reeglina mitte rohkem kui 17–19 cm.Pähkmed on teravad, suured ja tugevad, natuke õhukesed, kuid hästi kohanemisvõimelised. Iiris on helepruun või tumepruun. Seisvad kõrvad, laiade vahedega, veidi tuhmid.

Välimus

Šaakalid on koerte (koerte) perekonna esindajate jaoks üsna keskmised ja oma kehaehitusega sarnaneb imetaja puhtatõulist väikest koera:

  • Triibuline šaakal - välimus meenutab musti šaakalit ning peamine erinevus on lühem ja laiem koon. Piki külgi kulgevad heledad triibud, mis tegelikult andsid liigile loomale nime. Ülakeha värvus on hallikaspruun ja sabal on tume värv valkja otsaga. Liikide fännid on kõigist šaakalitest kõige võimsamad ja paremini arenenud. Anaalpiirkonnas ja näol on spetsiaalsed lõhnavad näärmed;
  • Must šaakal - Seda eristab punakashall värv, seljal on tumedad karvad, mis moodustavad omamoodi "musta riide", ulatudes sabani. See šaakal on eristatav liik. Täiskasvanud isendite kehapikkus on 75–81 cm, saba pikkus 30 cm ja turjakõrgus 50 cm. Keskmine kaal ulatub 12–13 kg;
  • Jackal - ta on väikese suurusega loom, välimuselt sarnane redutseeritud hundiga. Keskmine keha pikkus ilma sabata on umbes 75–80 cm ja täiskasvanu kõrgus õlgades reeglina ei ületa poolt meetrit. Šaakali maksimaalne kaal varieerub enamasti 8-10 kg. Karusnaha üldine värvus on hall, esinedes punast, kollast või kollakat värvi. Selja ja külgede piirkonnas muutub üldvärvus mustaks tooniks ning kõhu ja kurgu piirkonnas on ülekaalus helekollane;
  • Etioopia šaakal - see on pika näoga ja pikkade jalgadega loom, enamvähem tüüpiline perekonnale. Karusnaha värvus on tumepunane, sisaldades heledat või puhast valget kurku, valkjat rinda ja jäsemeid. Mõne inimese jaoks on iseloomulik ka heledate laikude esinemine teistes kehaosades. Saba ülaosa ja kõrvade tagaosa on musta värvi. Täiskasvanud isase kaal on keskmiselt 15-16 kg ja emastel ei ületa 12-13 kg. Metsalise kõrgus õlgades on 60 cm.

See on huvitav! Šaakali värvus varieerub olenevalt elukohapiirkonna omadustest üsna tugevalt, kuid suvine karusnahk on enamasti talvekarvadest jämedam ja lühem ning lisaks sellele on see ka punasemat värvi.

Šakalid möllavad aasta jooksul kaks korda: kevadel ja sügisel ning tervete isendite karv vahetub umbes paari nädala jooksul.

Iseloom ja elustiil

Üks triibulise šaakali peamisi erinevusi on selle ööelu ja igale loomapaarile on määratud suur jahipiirkond. Sellegipoolest on nende loomade olemust praegu salajasuse ja inimeste umbusalduse tõttu väga vähe uuritud.

Tavalised šaakalid kuuluvad asustatud loomade kategooriasse, kes ei tee hooajalist rännet. Mõnikord suudavad liigi esindajad kergete elatusvõimaluste otsimisel oma püsielupaigast piisavalt kaugele jõuda, ja sageli leidub neid ka piirkondades, kus kariloomade massiline suremus või piisavalt suured looduslikud kabiloomad on sellised, mis võimaldavad neil toituda karupojast.

Etioopia šaakalid on päevased röövloomad. Etioopia lõunaosas elavad Oromo elanikud nimetasid sellist salakaval metsalist röövloomade harjumuste ja võime tõttu tiinete lehmade ja märadega kaasas käia "hobuse šaakaliks", nii et kohe pärast sündi saavad nad äravisatud platsentadest rõõmu tunda. Muu hulgas on see liik territoriaalne ja monogaamne.

See on huvitav! Mustad šaakalid on väga usalduslikud, loovad inimesega hõlpsasti kontakti ja harjuvad inimestega kiiresti, nii et mõnikord muutuvad nad peaaegu taltsutavateks loomadeks.

Noored loomad jäävad reeglina sünnikohta, kus karjades on ühendatud 2–8 isendit. Naised lahkuvad sünnipiirkonnast üsna varakult, millega kaasneb teatud piirkondade isaste arvuline üleolek.

Mitu šaakalit elab

Triibuliste šaakalite eeldatav eluiga looduskeskkonnas ületab harva 12 aastat ja tavaline šaakal looduskeskkonnas võib elada neliteist aastat. Ka teised šaakali alamliigid elavad kümne kuni kaheteistkümne aasta jooksul.

Seksuaalne dimorfism

Šaakalites esineva seksuaalse dimorfismi tunnustena peetakse kõige sagedamini täiskasvanu keha suurust. Näiteks triibulise šaakali isased on märgatavalt suuremad kui selle liigi seksuaalselt küpsed emased.

Šaakalite tüübid

Vaatamata üsna märgatavale sarnasusele ei ole kõigi liikide šaakalid üksteisega lähedased:

  • Triibuline Jackal (Canis adustus), keda esindab alamliik C.a. bweha, C.a. centralis, C.a. kaffensis ja C.a. lateralis;
  • Mustpeaga šaakal (Canis mesomelas), keda esindab C.m. mesomelad ja C.m. schmidti;
  • Aasia või harilik šaakal või münt (Canis aureus), keda esindab alamliik C.a. maeoticus ja C.a. aureus;
  • Etioopia šaakal (Canis simensis) - tähistab praegu Canidide perekonna kõige haruldasemaid liike.

See on huvitav! Tänu hiljutistele molekulaargeneetilistele uuringutele on teadlased suutnud tõestada, et kõik Etioopia šaakalid on pärit tavalisest hundist.

Tuleb märkida, et üsna lähestikku asuvad triibulised ja musta peaga šaakalid suutsid huntidest ja teistest Euraasia ja Aafrika metsikutest koertest eralduda umbes kuus või seitse miljonit aastat tagasi.

Elupaik, elupaik

Triibulised šaakalid on üldlevinud kogu Lõuna- ja Kesk-Aafrikas, kus liikide esindajad eelistavad elada metsaaladel ja savannides inimese eluaseme lähedal. Sellistes kohtades on triibuline šaakal enamasti mõne muu liigi kõrval, kuid on levinum kui sugulased. Mustpeaga šaakalit leidub Lõuna-Aafrikas, samuti leidub seda mandri idarannikul, Hea Lootuse neegrist Namiibiani.

Tavalised šaakalid elavad väga paljudel territooriumidel. Kogu levila eelistab selline loom kohtades tugevalt võsastunud põõsaid, reservuaarides pilliroopeenraid, suure hulga kanalitega hüljatud melioratsiooni süsteeme ja pilliroogu. Selle liigi esindajad tõusevad mägedesse kuni 2500 m kõrgusele ja jalamil on metsaline vähem levinud. Sellegipoolest on tiikide olemasolu tavalise šaakali elupaigas tõenäolisem kui vajalik.

See on huvitav! Šaakalid taluvad üsna madala temperatuuriga režiime kuni miinus 35 ° C, kuid nad ei ole üldse võimelised liikuma liiga sügaval lumekattel, seetõttu liigub lumine talve röövloomad eranditult inimeste või suurte loomade kallatud radadel.

Etioopia šaakali levila ja elupaigad on jaotatud seitsmeks erinevaks populatsiooniks, millest viis asuvad Etioopia lõhe põhjaosas ja kaks suurimat asuvad lõunaosas, hõlmates kogu Etioopia territooriumi. Tuleb märkida, et Etioopia šaakalid on ökoloogiliselt väga spetsialiseerunud. Sellised loomad elavad eranditult puudeta aladel, mis asuvad kolme tuhande meetri kõrgusel ja isegi pisut kõrgemal, asustades alpi niitude vööndites.

Šaakalid ratsiooni

Triibulise šaakali tavalist dieeti esindavad puuviljad ja väikesed imetajad, sealhulgas rotid, samuti mõned putukad. Suurim uluk, mida šaakal on võimeline püüdma, on jänes. Triibulise šaakali peamiseks liigierinevuseks on aga toidulaua liiga paljude kargikute puudumine - loom eelistab putukaid ja elavat saagiks.

Harilik šaakal on peaaegu kõigesööja metsaline, kes eelistab toituda peamiselt pimeda algusega. Selle looma toitumises on suur tähtsus karjongil. Täiskasvanud isendid on väga valmis püüdma mitmesuguseid väikseid linde ja loomi, toituvad sisalikest, maod ja konnad, teod, söövad palju putukaid, sealhulgas rohutirtse ja mitmesuguseid vastseid. Šaakalid otsivad tiikide lähedalt kalamaod ja liiga karmidel talvedel jahivad nad veelinde. Carrioni söövad šaakalid koos raisakotkastega.

Šaakalid käivad enamasti jahil üksi või paarikaupa. Sel juhul ajab üks metsaline saagiks ja teine ​​- tapab selle. Tänu kõrgele hüppele suudab imetaja haarata juba õhku tõusnud linde. Kõige sagedamini kannatavad šaakalite rünnakute all faasanid ja turbukesed. Täiskasvanud söövad aktiivselt suurt hulka marju ja puuvilju ning inimasustuse kõrval elades on loomal võimalus prügi prügihunnikutes ja prügikastides koos olmeprügiga ära süüa.

See on huvitav! Šaakalid on väga häälekad ja häälekad ning enne jahile minekut kiirgab selline metsaline iseloomulikku valju ulgumist, mis meenutab kõrget ja vingumist, mille kõik teised läheduses olevad isikud kohe üles võtavad.

Ligikaudu 95% Etioopia šaakali kogu toidust moodustavad närilised. Selle liigi röövloomad jahivad aktiivselt Aafrika hiiglaslikke rotte ja teisi Bathyergidae perekonna esindajaid, kes on üsna suured. Mitte vähem sageli on Etioopia šaakali saagiks rotid ja mitmesugused hiired. Mõnikord püüab röövelline imetaja antiloopide jäneseid ja poegijaid. Saakloomi jälgitakse avatud aladel ja röövloomade jaht kariloomadele on nüüd äärmiselt haruldane.

Aretus ja järglased

Triibuliste šaakalite pesitsusaeg sõltub otseselt leviku geograafiast ja tiinusperiood kestab keskmiselt 57–70 päeva, pärast mida ilmub vihmaperioodil kolm või neli kutsikat. Triibuliste šaakalite kiht on paigutatud termiidimägedesse või kasutatakse selleks vanu aardvarki urgusid. Mõnikord kaevab emane šaakal iseseisvalt augu.

Esimestel päevadel pärast poegade sündi tarnib isane ise imetavale emasele toitu. Piima söötmise periood kestab umbes poolteist nädalat, mille järel emane läheb isasega jahile ja nad toidavad koos kasvavaid järglasi. Triibulised šaakalid on paaris elavad monogaamsed loomad.

Paar harilikku šaakalit moodustatakse üks kord eluks ja isased võtavad väga aktiivselt osa urgude korrastamise protsessidest ja oma luude kasvatamisest. Naiste estrus ilmneb jaanuari viimasest kümnendist kuni veebruari või märtsini. Rutt ajal šaakalid väga valjult ja vihaselt ulutavad. Rasedus kestab keskmiselt 60–63 päeva ja kutsikad sünnivad märtsi lõpus või enne suve algust. Emane möllab auku, mis on paigutatud läbimatusse kohta.

Kutsikatele söödetakse piima kahe kuni kolme kuu vanuseni, kuid umbes kolme nädala vanuselt hakkab emane toitu sööma, röhitsedes alla neelatud toitu. Sügise algusega muutuvad noored isendid iseseisvaks, seetõttu lähevad nad jahile üksi või väikestes rühmades. Emasloomad saavad suguküpseks aasta pärast ja isased kahe aasta jooksul.

See on huvitav! Šaakal jõuab puberteedini kuue kuni kaheksa kuu vanuselt, kuid noored lahkuvad perest vaid aasta pärast.

Paaritumas haruldaste liikide esindajate seas ilmneb Etioopia šaakal hooajaliselt augustis-septembris ja järglased sünnivad paari kuu pärast. Reisis on reeglina 2–6 kutsikat, keda toidavad kõik paki liikmed.

Karja sees on tavaliselt ainult alfa-paarid, keda esindab juht koos oma seksuaalselt küpse emasloomaga. Noored loomad hakkavad koos paki liikmetega liikuma alles alates kuue kuu vanusest ja loomad saavad täielikult kaheaastaseks.

Looduslikud vaenlased

Igasuguses šaakalis on palju looduslikke vaenlasi. Väikese ja suhteliselt nõrga metslooma jaoks võib ohtu kujutada peaaegu iga keskmise ja suure suurusega röövloom. Näiteks kohtumine huntidega, kus nende levila ristub šaakalite elupaigaga, ei pane viimast hästi. Šaakalite asula lähedal võivad hammustada isegi tavalised õuekoerad.

Musta šaakalite populatsiooni vähendamine aitab kaasa selle imetaja jahipidamisele. Selle liigi karusnahk on pehme ja paks, seetõttu kasutatakse Lõuna-Aafrikas mustade šaakalite nahka (koerte) karusvaipade (nn kaross) valmistamiseks. Luukasvu, mida mõnikord leidub tavaliste šaakalite koljus ja kannavad pikki juukseid, peetakse India enamikus osades parimaks talismaniks, mida nimetatakse "šaakali sarvedeks".

Populatsioon ja liigi staatus

Etioopia šaakali seitsmest populatsioonist on ainult ühel Bale'i mägedes asustatud populatsioonil üle saja isendi ja selle liigi koguarv on praegu umbes kuussada täiskasvanud looma. Kõige võimsamad liigi olemasolu ohustavad tegurid on liiga kitsas levila. Ohustatud liikideks klassifitseeritud Etioopia šaakali üldarvu vähendamisel on ka igasuguseid haigusi, millega röövloomad nakatuvad haigetest kodukoertest.

See on huvitav! Kiskja on kohanenud elama ainult üsna jaheda kliimaga alpi niitudel ja globaalse soojenemise kahjulike mõjude tõttu on selliste territooriumide pindala nüüd vähenenud.

Aeg-ajalt jahtivad Etioopia šaakalid etnose rahvaste poolt, sest selle röövelliku imetaja maksa omistatakse lihtsalt uskumatutele ravimisomadustele. Etioopia šaakal on praegu Punasesse raamatusse kantud kui ohustatud liik. Hariliku šaakali edukas levik on tingitud metsalise suurest rändeaktiivsusest, samuti selle võimest aktiivselt kasutada mitmesuguseid inimtekkelisi maastikke.

Kuid mõni aeg tagasi olid šaakalite üksikud alamliigid üsna haruldased.. Näiteks Serbias ja Albaanias ning alates 1962. aastast ja Bulgaaria territooriumil oli tavalise šaakali küttimine keelatud. Tänapäeval antakse sellise imetaja populatsioonile õigustatult "ohust väljas" staatus, mis on tingitud looma paindlikkusest ja suurest kohanemisvõimest mitmesuguste elutingimuste jaoks.

Vaata videot: Šaakalid Tahkurannas. Radaris 5. septembril 2017 (Veebruar 2020).

Jäta Oma Kommentaar