Harilik kuldnokk

Võib-olla pole linnumaailmas paremat igasuguste helide jäljendajat kui tagasihoidlik Sturnus vulgaris - harilik kuldnokk. Räägitakse, et kassikärbseid kuuleb sageli lendavatest karjadest: ja see on vaid kuldnokkide paroodia kingitus.

Kirjeldus, välimus

Tärnirohtu võrreldakse pidevalt musträhniga, mainides nende suuruse sarnasust, tumedat läikivat sulestikku ja nokkide värvust.

Seda, et kuldnokk on veel teie ees, räägib tema lühike saba, tema keha väikestes eredates täppides ja võime maapinnal joosta, erinevalt kopsakatest põnnidest. Kevadel on heledad täpid emasloomadel paremini nähtavad, kuid sügiseks on hallituse tõttu see omadus kustutatud.

Nokk on mõõdukalt pikk ja terav, vaevu märgatavalt kõverdatud: kollane - paaritusperioodil, teistel kuudel - must. Kuni tibud on jõudnud puberteedieas, on nende nokk värvitud ainult pruun-musta värviga. Noortele tärnidele annab ka sulgede üldine pruun varjund (ilma täiskasvanutele omase ereda läiketa), tiibade eriline ümarus ja särav kael.

See on huvitav! Tehti kindlaks, et metallilise tooni värvi ei määra mitte pigment, vaid sulgede kujundus. Nurga ja valgustuse muutmisel muudab ka virvendav sulestik oma värve.

Harilik kuldnokk ei kasva 75 grammi ja tiiva laiusega peaaegu 39 cm rohkem kui 22 cm, sellel on punakaspruunidel jalgadel massiivne keha, proportsionaalne ümar pea ja lühike (6-7 cm) saba.

Ornitoloogid jagavad starlings mitmeks geograafiliseks alamliigiks, mille mustad suled erinevad metallilise läike varjundiga. Niisiis on Euroopa kuldnokad valatud päikeseroheliseks ja lillaks, teistes alamliikides säravad kaela selg, rind ja seljaosa sinise ja pronksiga.

Elupaik, elupaik

Kärnkonn elab kõikjal, välja arvatud Kesk- ja Lõuna-Ameerika. Tänu inimesele asus lind Uus-Meremaale, Austraaliasse, Edela-Aafrikasse ja Põhja-Ameerikasse.

Nad proovisid USA-s mitu korda kuldnokaid juurida: kõige viljakam katse oli 1891. aastal, kui New Yorgi keskparki lasti sada lindu. Hoolimata asjaolust, et enamik linde suri, piisas ülejäänud mandri (Floridast Lõuna-Kanadani) järkjärguliseks "hõivamiseks".

Kärbne okupeeris Euraasia suuri alasid: Islandilt / Koola poolsaarelt (põhjas) Lõuna-Prantsusmaani, Põhja-Hispaaniasse, Itaaliasse, Põhja-Kreekasse, Jugoslaaviasse, Türki, Põhja-Iraani ja Iraaki, Pakistanisse, Afganistani ja Loode-Indiasse (lõunas) .

See on huvitav! Idas ulatub levila Baikali järveni (kaasa arvatud) ja läänes Asoorid. Kuldnokka nähti Siberis umbes 60 ° põhjalaiust.

Mõni kuldnokk ei lahku kunagi asustatud aladest (nende hulka kuuluvad Lõuna- ja Lääne-Euroopa linnud), teine ​​osa (Ida- ja Põhja-Euroopa aladelt) lendab talvel alati lõunasse.

Tavaline kuldnokk pole oma elupaiga suhtes eriti valiv, kuid väldib mägesid, eelistades soode, kergmetsade, soode ja steppidega tasandikke, samuti haritud maastikke (aiad / pargid). Talle meeldib elada põldudele lähemal ja üldiselt inimese lähedal, kes pakub kuldnokkadele rikkaliku toiduga varustamise.

Starlingi elustiil

Aprilli alguses kodumaale naasnud rändtähtlaste raskeim elu. Juhtub, et sel ajal langeb lumi uuesti, ajades linnud lõuna poole: need, kellel ei õnnestunud rännata, lihtsalt surevad.

Esimesena saabuvad isased. Nende sõbrad ilmuvad veidi hiljem, kui potentsiaalsed valijad on juba pesakohad valinud (sealhulgas lohud ja linnumajad) ja nüüd lihvivad nad oma hääleandmeid, unustamata naabritega kakelda.

Tärn ulatub ülespoole, lai avanev nokk ja lehvitavad tiivad. Harmoonilised helid ei purska alati tema kaelast: ta vingub ja vingub sageli ebameeldivalt. Mõnikord jäljendavad rändtähed meisterlikult subtroopiliste lindude hääli, kuid sagedamini muutuvad vene linnud eeskujuks, näiteks:

  • Oriole
  • lehis;
  • jama ja rästik;
  • pilliroog;
  • vutt;
  • sinine kurk;
  • Neelake
  • kuke, kana;
  • part ja teised.

Starlings suudavad jäljendada mitte ainult linde: nad reprodutseerivad suurepäraselt koerte haukumist, kassi niitmist, lammaste veritsemist, konnade krigistamist, kõõmade / vankrite krigistamist, lambakoera piitsa klõpsamist ja isegi kirjutusmasina heli.

Laulja kordab oma lemmikhelid keele keeramisega, lõpetades etenduse augustava kriuksumise ja "klõpsuga" (2-3 korda), misjärel ta lõpuks vaikib. Mida vanem kuldnokk, seda ulatuslikum on tema repertuaar.

Lindude käitumine

Tavaline kuldnokk pole eriti sõbralik naaber: kui kaalul on pesitsemiseks sobilik maatükk, saab ta kiiresti teiste lindudega võitlemiseks. Nii tõrjusid USA-s kuldnokad kodudest välja puna-rähnid, Põhja-Ameerika põliselanikud. Euroopas võitlevad kuldnokad parimate pesade eest roheliste rähnide ja siniste närilistega.

Starlings on seltskondlikud olendid, mistõttu satuvad nad karjadesse ja elavad lähestikku asuvates kolooniates (mitu paari). Lennu ajal luuakse suur, mitme tuhandest linnust koosnev rühm, kes hõljuvad, pöörduvad ja maanduvad samaaegselt. Ja juba kohapeal "hajuvad" nad hiiglaslikule alale.

See on huvitav! Järglaste koorumine ja kaitsmine ärge lahkuge nende territooriumilt (raadiusega umbes 10 m), jättes ülejäänud linnud vabaks. Nad lendavad toiduks aedadesse, põldudele, suvilatesse ja looduslike veehoidlate kallastele.

Tavaliselt veedavad nad öö ka rühmadena, tavaliselt puude / põõsaste oksadel linnaparkides ja aedades või pajude / roostikega tihedalt võsastunud rannikualadel. Talvitumisel võib magavate kuldnokkade selts koosneda enam kui miljonist isendist.

Ränne

Mida rohkem põhja- ja idaosas (Euroopa piirkondades) kuldnokad elavad, seda iseloomulikum on nende jaoks hooajaline ränne. Nii kalduvad Inglismaa ja Iirimaa elanikud peaaegu täielikku üksindusse ja Belgias lendavad peaaegu pooled kuldnokad lõunasse. Viiendik Hollandi kuldnokkidest veedab talve kodus, ülejäänud liiguvad 500 km lõunasse - Belgiasse, Inglismaale ja Põhja-Prantsusmaale.

Esimesed partiid rändavad lõuna poole septembri alguses, niipea kui sügisene mürsk lõpeb. Maksimaalne ränne toimub oktoobris ja lõpeb novembriks. Kõige kiiremini talvituvad üksildased noored kuldnokad, alustades juba juuli alguses.

Tšehhi Vabariigis, Ida-Saksamaal ja Slovakkias on talvitunud linnukasvatusmaju umbes 8% ning Lõuna-Saksamaal ja Šveitsis veelgi vähem (2,5%).

Peaaegu kõik Ida-Poolas, Põhja-Skandinaavias, Põhja-Ukrainas ja Venemaal elavad kuldnokad on rändavad. Talved veedavad nad Lõuna-Euroopas, Indias või Aafrika loodeosas (Alžeerias, Egiptuses või Tuneesias), läbides lendude ajal 1–2 tuhat kilomeetrit.

See on huvitav! Tuhandetes lõunasse saabuvad rändtähed on kohalikele elanikele äärmiselt tüütud. Peaaegu kogu talve ei meeldi Rooma elanikele õhtuti majast lahkuda, kui rahvarohked linnud ja pargid kiruvad, nii et nad uputavad mööduvate autode müra.

Mõned kuldnokad naasevad kuurordist väga varakult, veebruaris-märtsis, kui maapinnal on veel lund. Kuu aega hiljem (mai alguses) lendavad koju need, kes elavad loodusliku levila põhjaosades.

Eluiga

Hariliku kuldnokka keskmine eluiga on dokumenteeritud. Teavet ornitoloogid Anatoli Šapoval ja Vladimir Paevsky, kes uurisid ühes bioloogilises jaamas Kaliningradi oblastis linde. Teadlaste sõnul on tavalised kuldnokad elanud looduses umbes 12 aastat.

Toitumine, tärkav dieet

Selle väikese linnu hea eluiga on osaliselt tingitud tema kõigesöödavast olemusest: kuldnokk sööb nii taimset kui ka valgurikkaid toite.

Viimaste hulka kuulub:

  • vihmaussid;
  • teod;
  • putukate vastsed;
  • rohutirtsud;
  • röövikud ja liblikad;
  • sümfoonid;
  • ämblikud.

Küünarnukikarjad laastavad suuri teraviljapõlde ja viinamarjaistandusi, kahjustavad suviseid elanikke, söödes nii aiamarju kui ka viljapuude vilju / seemneid (õun, pirn, kirss, ploom, aprikoos jt).

See on huvitav! Tugeva koore alla peidetud loote sisu väljub tärnid lihtsa kangi abil. Lind lindib oma noka vaevumärgatavasse auku ja hakkab seda laiendama, keerates seda ikka ja jälle lahti.

Linnukasvatus

Asustatud kuldnokad hakkavad paarituma varakevadel, rändavad - pärast saabumist. Paaritusperioodi kestus sõltub ilmast ja toidu kättesaadavusest.

Paarid pesitsevad mitte ainult linnumajades ja lohkudes, vaid ka suuremate lindude (harilikud merikotkad või merikotkad) eluaseme keldris. Olles koha valinud, kutsub kuldnokk naislaulu lauldes, teatades samal ajal konkurentidele, et "korter" on hõivatud.

Mõlemad ehitavad pesa, otsides selle pesakonda varred ja juured, oksad ja lehed, suled ja vill. Tähtkujusid on näha polügüünias: nad mitte ainult ei lumma korraga mitut emaslooma, vaid ka viljastavad neid (üksteise järel). Polügaamia seletab kolme sidurit hooaja jooksul: kolmas juhtub 40-50 päeva pärast esimest.

Siduris on reeglina 4–7 helesinist muna (iga 6,6 g). Inkubatsiooniperiood kestab 11-13 päeva. Selle aja jooksul asendab isane aeg-ajalt emaslooma, istudes munadeta pausideta.

See, et tibud sündisid, annab märku pesast pesa all. Vanemad puhkavad kommetes ja stardis, peamiselt öösel, hommikul ja õhtul otsivad nad toitu, jättes päevas mitu tosinat korda.

Alguses kasutatakse ainult pehmet toitu, hiljem asendatakse see rohutirtsude, röövikute, mardikate ja tigudega. Kolm nädalat hiljem võivad tibud juba pesast välja lennata, kuid mõnikord kardavad nad seda teha. Peibutades "alarmiste", keerutavad täiskasvanud kuldnokad pesa lähedal nokaga kinnitatud söödaga.

Tärn ja mees

Inimkonnaga seotud tavaline kuldnokk on väga mitmetähenduslik suhe. See kevade kuulutaja ja andekas laulja suutsid mõne asjaga rikkuda endasse hea suhtumise:

  • sissetoodud liigid tõrjuvad põlislinnud välja;
  • suured linnukarjad lennujaamades ohustavad lennuohutust;
  • tekitada põllumaale (teraviljakultuurid, viinamarjaistandused ja marjad) käegakatsutavat kahju;
  • on inimestele ohtlike haiguste kandjad (tsüstitserkoos, blastomükoos ja histoplasmoos).

Koos sellega hävitavad kuldnokad aktiivselt taimekahjureid, sealhulgas rohutirtse, röövikuid ja nälkjaid, mai-mardikaid, aga ka dipteraanseid putukaid (vidinaid, kärbseid ja hobukärbseid) ning nende vastseid. Pole ime, et inimesed õppisid linnumaju kokku panema, meelitades tärnikesi oma aedadesse ja suvilatesse.

Vaata videot: Kevad Spring (Veebruar 2020).

Jäta Oma Kommentaar